Kosár

Kosár

Hogyan füstöljünk halat – Halfüstölési tippek!

2015-10-06 11:20:29

A halfüstölés korántsem olyan bonyolult, mint egyesek gondolják!

Hogyan füstöljünk halat?

A hazai gasztronómia meghatározó része a füstölt ételek készítése, legyen az hús, sajt, vagy éppen hal. Ez utóbbit rövid idő alatt, néhány egyszerű lépésben elkészítheti! Kiváló minőségű, akár saját fogású halakat füstölhet a saját ízlése szerint, akár otthonában, akár vendéglátó egységében! Friss, finom, egészséges étel pillanatok alatt!

A gyors és egyszerű halfüstölés feltétele, hogy rendelkezzünk egy profi halfüstölő berendezéssel, az igényeinknek megfelelő kapacitással! A következő linken megtekintheti az általunk forgalmazott készülékeket, valamint a füstöléshez szükséges fűrészport is: 

Halfüstölő berendezéseink

Hal pácolása füstöléshezHalfüstölő pác készítése

Mielőtt a halak füstölésére kerül sor, azokat érdemes bepácolni. Az alap páclé 2 liter vízből, 1 evőkanál cukorból és 3-4 evőkanál sóból áll. Ehhez adhatjuk hozzá a saját ízlésünk szerint a fűszereket. A klasszikus borsos vagy paprikás fűszerezés mellett kipróbálhatjuk például a kaprot (svédeknél népszerű!), vagy a chilit is. És persze a kísérletezgető kedvűek kipróbálhatnak egyéb fűszeretéseket is!

A bepácolt halat hagyjuk állni a hűtőszekrényben, ideális esetben fél napig, de minimum 3 órán át.A pácolás után a halakról törölgessük le felesleg páclét, és hagyjuk a szabad levegőn néhány percet száradni. Ezután füstölésre kész, berakhatjuk a halfüstölő berendezésbe!


Hal füstöléseHalfüstölés menete

Miután a hal füstölésre kész, kövessük a füstölő géphez tartozó használati utasítás szerinti eljárást!Általánosságban, először fűrészpor nélkül fűtjük fel a berendezést, így a halak veszítenek nedvességtartalmukból, ami szükséges a megfelelő füstöléshez. Ez a folyamat kb. 45-60 percet igényel. Ezt követően végezhetjük a konkrét füstölést a fűrészpor beizzításával. Ezt addig végezzük, míg a hal el nem éri az általunk óhajtott füstöltséget. A leégett fűrészport értelemszerűen cseréljük, mikor a füstölő gépből már nem távozik el több füst.

Amennyiben béltérben használná a füstölő gépet, mindenképpen gondoskodjon a megfelelő szellőzésről – használja az elszívóernyőt!

Fontos tudni, hogy ezen füstölés önmagában nem tartósító jellegű! Az így készült füstölt hal egyéb tartósítás nélkül, hűtőben tárolva 2-3 napig fogyasztható!

Halfüstölő receptek

A fenti pácolási-előkészítési eljárás alkalmazható általánosságban minden halhoz, de a legjobb eredményekért kövesse az alábbi füstölési útmutatót konkrét haltípusokhoz!

Pisztráng füstölése

Pác: 6-8 óra
Vegye ki a megtisztított pisztrángot a pácból, hideg vízzel öblítse le, majd szárítsameg. Hagyja száradni szabad levegőn lehetőség szerint néhány percig, ésfűszerezze be a belsejét ízlése szerint.

Ponty füstölése

Pác: 1 óra
Tisztítsa meg a pontyot és helyezze páclébe. Szárítsa meg alaposan, majdfűszerezze ízlése szerint. A legjobb egy éjszakára szabad levegőn hagyni.A pontyotelkészítheti filézett darabokban, vagy félbevágva esetleg szeletben.

Tőkehal vagy csuka füstölése

Pác: 6 óra
Tisztítsa meg a halat. A nyálka a sózás után könnyebben eltávolítható az előzeteskülső sózás alkalmával. A só fellazítja a nyálkát. Csepegtessen kevés citromlevet abelsejébe, és ízesítse fűszerekkel.

Makréla füstölése

Pác: 6-8 óra.
Tisztítsa meg a makrélát, és helyezze páclébe. Öblítse le hideg vízzel, majd szárítsameg alaposan, a legjobb egész éjszakán keresztül. Fűszerezze be a külső ésbelsőfelületét (használhat borsos fűszerkeveréket borsos makréla készítésekor).

Lepényhal vagy Nyelvhal füstölése

Pác: 2-3 óra
Tisztítsa meg a halat, és helyezze páclébe. Fűszerezze kívül és belül: használjonnéhány csepp citromlevet, fedje be petrezselyemzölddel, valamint csíkokra vágottszalonnával. A sütő rostrácsán készítse el.

Óriás laposhal füstölése

Szárítsa meg alaposan a halat, legjobb egész éjszakára levegőn hagyni. Sózza be 2 órával a füstölés előtt. Ezután vegye ki a sóból, és fűszerezze be ízlés szerint fűszerkeverékkel mindkét oldalát.

Hering füstölése, egészben

Elkészítés: 80 fokon, 2 óra alatt. Helyezze a heringet erősen sós páclébe ( 1 liter vízhez 3 evőkanál só, kb.3 órára).Akassza fel szárítani 1-2 napra, füstölje 60 percig, majd töltse fel újra afűrészportartót, és ismét 60 percig füstölje az időzítő 15 perces beállítása mellett.

Hering füstölése, filézve

Tisztítsa meg, és filézze ki a heringet. Tegye páclébe (1 liter vízhez 3 evőkanál só,2 evőkanál cukor, 3 evőkanál fűszerecet) 1 órára. Szárítsa meg a filét alaposan,majd fűszerezze be sóval, borssal, curry-porral. Töltse meg uborkával éshagymával, majd tekerje fel. Tűzze össze fa fogvájóval. Minden egyéb fajta hal,csakúgy, mint sügér, paduc, stb. Az előzőekhez hasonlóan készíthető el.

Angolna füstölése

Sózza meg alaposan az angolnát, vagy helyezze páclébe. Öblítse le jól, és hagyjaszáradni egy napra. Fűszerezze ízlés szerint fűszerkeverékkel, csepegtessen ránéhány csepp citromlevet, és füstölje meg.

Lazac füstölése

Egy éjszakára pácolja be a lazacot. Öblítse le, majd hagyja száradni egy napot.Fűszerezze ízlés szerint fűszerkeverékkel, csepegtessen kevés citromlevet rá, majdfüstölje meg.

Hozzászólások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM

-->