Kosár

Kosár

A vendégcsábító tálalás 6 szabálya

2013-07-23 09:36:00

Hogy mitől lesz különösen csábító az ételek díszítése? Tippjeinkből kiderül!

Az ember már az étel látványától jól lakik, szokták mondani. Nem kérdés, hogy a vendégek a szemükkel is „fogyasztanak”, azaz már egy pillantásból rögtön véleményt tudnak mondani az ételről. Anélkül hogy előtte megkóstolták volna. Ahogy a pincér felszolgálta az ételt, az első benyomások döntőek lehetnek. Legtöbbször már ebben a pillanatban eldől: ízleni fog-e az étel a kedves vendégnek, vagy sem. Olvassa el tippjeinket, mitől lehetnek még sikeresebbek ételei a vendégeknél!

Ebből az okból kifolyólag, miért ne lehetne vizuálisan még jobban feltunningolni ételeinket, hogy az összhatás már az első blikkre átjöjjön és étvágygerjesztőnek hasson? Ismerjük a csúcsgasztronómia ételkülönlegességeit, amelyek mind elnevezéseikben mind külalakjukban tökéletesnek hatnak. Nem véletlenül, ugyanis a kiváló alapanyagok és professzionális elkészítés mellett ugyanannyira hangsúlyos a tálalás és díszítés is!

Az ilyenfajta tálalással bármelyik étterem feljebb pozícionálhatja magát, akár a legrangosabb gourmet éttermek közé, de a vendégeink szemében biztos elismerést lehet elérni a többi étterem közül.

Ételek díszítése, tálalása, design

A vendégek alaposan szemügyre veszik a tálalást, a díszítést, az étel elrendezését, a terítéket, az asztalszervizt, stb. Az ízlelőbimbók mellett most már a többi érzékszervre is hatnunk kell!

Nem elhanyagolható tehát a díszítés jelentőssége sem. Attól még hogy finom az étel, egy jól kialakított tálalás tovább lendíthet az étel élvezeti értékén. 

nagy tányér

  1. Használjon nagyobb tányérokat tálaláskor. Ha nagyok az üres helyek a tányéron, akkor az jobban kihangsúlyozza az étel formáját, színeit, jellegét, stb. Az üres (fehér) felületek jobban vezetik a szemet, nagyobb fókuszt biztosítanak az ételkölteményeknek, így engedi azt magáért beszélni. Persze túlzásba ne essen: a túl kevés étel a túl nagy tányéron elégedetlenséghez vezethet! 
  2. halmozza fel az ételt a tányér közepén

  3. Halmozza fel az ételt. (a tányér közepén) Ha az étel remekül passzol a körethez, díszítéshez, akkor érdemes felhalmozni középre egy nagyobbacska kupacba! Ne legyenek az alapanyagok szétszórva a tányéron. Ezáltal az étel egy összefüggő egészet alkot, az ízek és alapanyagok, köretek harmóniáját hangsúlyozza. Persze nem kell nagy magasságokba bocsátkoznia, egy kisebb torony is kellemes érzetet kelthet.
  4. a tányér legyen mindig tiszta

  5. Tartsa tisztán a tányért. Hacsak nem a tányérkompozíció része, a különféle csöppök, elmaszatolt, szétfolyt mártások a tányéron elronthatják a tálalás kinézetét, elveszik a hangsúlyt a főfogásról. Maradjon a tányér mindenhol tiszta, törölje fel a csöppöket, szétfolyt mártásokat.
  6. Legyen színes az étel

  7. Színesítse a tálalást! Hintse meg a kész ételt némi petrezselyemmel, snidlinggel, vagy bármilyen zöldfűszerrel, ha a fogás amúgy nagyon egyhangú, egyszínű lenne. A díszítéshez szinte bármi felhasználható, de nagyon fontos, hogy csak ehető díszítőelemeket használjunk!
  8. egyenletes méretű zöldségek

  9. Ügyeljen a megfelelő méretekre aprításkor. Sokkal jobb képet festenek a tányéron a finomra vágott, ízlésesen apró darabok, mint a nagyobb darab, össze vissza vágott zöldségek.
  10. egyszerű ételek

  11. Egyszerű de nagyszerű. A legfőbb célunk hogy az étel csábítóan nézzen ki a tányéron, ne pedig túlzsúfoltnak hasson, vagy komolytalannak a felhasznált anyagok, díszítőelemek sokfélesége miatt. Határozza meg az egyes ételeknél a felhasználható alapanyagok körét, de próbálja meg minimalizálni azok számát. Néha a kevesebb több!

 


Véleménye van, hozzáfűzne még valamit?
Várjuk kommentjeit a Vendi.hu Facebook oldalán:
facebook.com/vendi.hu

Google+ profil


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM

-->