Kosár

Kosár

Nagy kalandunk a ganoderma, avagy a köznyelvben pecsétviaszgombaként ismert gombafajtával

2021-08-27 13:11:28

Egy kedves ügyfelünk kereste meg cégünket a különleges gomba feldolgozásával kapcsolatban

Halott már Ön a ganoderma vagy a köznyelvben pecsétviaszgombaként ismert gomba fajtáról?

Ne lepődjön meg, ez idáig mi sem hallottunk erről a sok tekintetben különleges gombafajtáról. De hogy is szereztünk róla tudomást és miként ismertük meg? Egy kedves ügyfelünk kereste meg cégünket azzal a kéréssel, hogy ezt a gombát szeretné feldolgozni egy speciális gyógyászai végtermékké nagy mennyiségben.

Örömmel fogadtuk a megkeresését és felajánlottuk neki, hogy az általa megfogalmazott igényre bemutatjuk neki működés közben a Robotcoupe magas minőségű zöldségfeldolgozó gépét. Ügyfelünk élt a felajánlott lehetőséggel, de előre jelezte, hogy ez egy különleges, a taplógombához hasonlító gombafajta, ami szerkezetében a közismert gombáktól eltérő gumis szerkezetű, nehezen feldolgozható termék. Ez az információ nem tántorított el bennünket, mert a gépünk már sok feldolgozási módban láttuk bizonyítani.

Ügyfelünk két feldolgozási módot szeretett volna látni. Az egyikben a nyers állapotú ganoderma gombát kockázni, a másikban a már feldarabolt szárított gombát őrölni-, porítani kellett. Elérkezett a bemutató napja, megérkeztek ügyfeleink a nyers és szárított alapanyaggal a bemutatóra. A jó hangulatú ismerkedést követően a nyers és szárított gombát látva és tapintva határozottan és büszkén jelentettük be az ügyfelünknek, hogy ez semmiség, ezt a feladatot a mi valóban szuper gépünk könnyedén megoldja.

A nyers gomba kockázásával kezdődött próba. A beadagoló nyílás első feltöltését követően elégedetten konstatáltuk, hogy néhány másodperc alatt kiadagolta kockázva a gombát, ahogy azt reméltük és vártuk a gépünktől. Majd következett a második feltöltés és a kockázás folyamata. Na, ekkor ért bennünket az első meglepetés. A berendezésünk kockázó tárcsáiba oly mértékben ragadt bele a gomba, hogy azt kiszedni is körülményes volt. Ekkor szembesültünk a gomba valóban szíjszerű állagával és szerkezetével. A felszeletelt gombát ezt követően kézzel szakító próbának vetettük alá, sikertelenül. Vagyis az 1 cm vastagra szeletelt gombát nem tudtuk elszakítani kézzel.

Majd következett a szárított gomba darabolása porítása Robot-Coupe blixerben. A blixerünk remekül végezte a dolgát egy bizonyos finomságig, de arra a finomságra, amit az ügyfelünk elvárt, már nem tudtuk felporítani a szintén szálas szíjas szerkezet miatt.

Mi ebből a tanulság? Amennyiben akár szokványos élelmiszeripari nyersanyagot, akár a szokványostól eltérő alapanyagot kíván feldolgozni, éljen a gépbemutató nyújtotta lehetőséggel. Ezzel is minimalizálva vagy kizárva annak az esélyét, hogy az Ön által kiválasztott és jónak tűnő, de ismeretlen berendezés esetleg nem felel meg az elvárásainak. Amennyiben zöldség, gyümölcs vagy egyéb élelmiszeripari alapanyag feldolgozással kapcsolatos gép beszerzését tervezi, keresse munkatársainkat gépbemutatóval kapcsolatos lehetőség egyeztetése céljából. Vagy tájékozódjon előre szervezett gépbemutatóinkról és regisztráljon az Ön számára megfelelő bemutató időpontjának kiválasztásával.

Várjuk jelentkezését!

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM

-->