Kosár

Kosár

Újabb hír ami borzolhatja a kedélyeket az egészséges -egészségtelen étkezés frontján!

2015-11-10 09:58:31

Egészségesebb vajjal vagy zsírral sütni, mint egyes növényi olajokkal?

Nagyszüleinknek mégis igaza volt – egy tanulmány szerint károsabb napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban, illetve zsírban. Ugyanis, ezen növényi olajok felmelegítésük során egészségre káros anyagokat, aldehideket bocsátanak ki, melyek rákkeltőek. A szakértők javaslata szerint érdemes olyan növényi olajokat használni, amelyekre ezen károsanyag-kibocsátás nem jellemző, például a kókusz- vagy olívaolaj, de akár használhatunk vajat, vagy zsírt is!

Sütés vajban, zsírban, olajban

A dietetikusok éveken keresztül azt mondták, hogy a telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint a telített, állati eredetű zsírsavak. A friss tanulmány szerint azonban a növényi olajak hevítésénél olyan aldehidek szabadulnak fel, amelyek több komoly betegségek kialakulásához köthetők, például szív és érrendszeri megbetegedések, a demencia vagy épp a rák.

A leicesteri De Montfort University kutatásai azt állítják, hogy a növényi olajban sült fish and chips alár több százszor annyi aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi bevitel.
A tanulmány készítői kimutatták, hogy ha kókuszolajat hevítünk 30 percig, fél millimol káros anyag szabadul fel, vajnál ez egy millimol, napraforgó olajnál viszont ez öt millimol. Magas hőmérsékleteken szabadulnak fel ezen káros anyagok, ezért kerüljük az ilyen olajokkal való sütést. 

Sok séf előszeretettel használta eddig is a vajat és a zsírt sütésre a kellemesebb ízhatás miatt. Úgy tűnik, most már nem csak az íz, ami miatt érdemesebb állati eredetű zsíradékokban sütnünk! Persze, tarsunk mértéket, ne használjunk fel a szükségesnél több mennyiséget ezekből, illetve a vajat, zsír kombinálhatjuk olívaolajjal is a tökéletes egyensúly eléréséhez!

Az eredeti, angol nyelvű cikk, videóval: http://news.sky.com/story/1583854/

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM

-->