Kosár

Kosár

Gelarto Rosa - avagy a rózsafagyi sikere

2015-04-24 13:14:31

Rózsafagyi - Gelarto Rosa

A Gelarto Rosa cukrászda
rózsa alakú fagyijával rendkívül közkedvelté vált.

A Szent-István Bazilika tövénél található cukrászda, néhány olaszországi cukrászdához hasonlóan, rózsa alakú fagylaltjaival jelzi a közönségnek, hogy cukrászdájuk más, mint a többi. A hétköznapi ízek melett felvonultatnak különlegesebb kombinációkat is, valamint fagylaltjaik teljes mértékben saját alapból főzik. 

Amelett, hogy tetszetős, praktikus okai is vannak rózsa alaknak, mégpedig a fagylalt kímélése. „A gombócolót mindig vízbe kell mártani, s akárhogy is rázzuk ki, mindig marad benne egy-két csepp víz, ami bekerül a fagyiba, ebből alakulnak ki a jégkristályok. Sokkal szebb is rózsákat csinálni, mint gombócot. A rózsafagyi készítésében az a nagy nehézség, hogy egyforma, krémes állagúak legyenek a fagylaltok, hogy minden ízből lehessen rózsát alkotni” – mondta el a tulajdonos, Szökrön Niki.

A modern kézműves fagyi

„Kézműves fagyit készítünk, és rengeteget dolgozunk velük, láboskában főzzük a karamellt, melegítünk, cukrot pirítunk. Nálunk nem az a módi, hogy fölfőzünk egy alapot - mint nagyon sok helyen, amit aztán ízesítenek - hanem egyenként főzzük föl az alapokat. Főzünk egy fehér alapot, amit lehet pisztáciával, mogyoróval ízesíteni, de a vaníliát már nem ebből csináljuk, a csokit is külön főzzük” – részletezi Nikolett.

Az alapot nagyobb mennyiségben főzik fel, egy órán át melegítik, majd ismét egy órát hűtik, majd érlelődik, s áll a hűtőben egy napot. Egy jó nyári napon reggel nyolctól este kilencig több száz kilót le kell gyártaniuk. Mint mondja, a gyümölcsfagyi a legegyszerűbb, a kiváló minősége azon múlik, hogy mennyire zamatos gyümölcs került bele, s már csupán a víz és cukor megfelelő mennyiségét kell eltalálni.

Profi, korszerű gépekke dolgoznak. Nemrég szereztek be egy micronizert, illetve egy nagy teljesítményű mixert is, ami úgy alakítja a krémet, hogy előbb jön az ízhatás. Ezzel persze több munka is van, plusz egy munkafázis.

„A készítés során a pasztörizálóba rakjuk a gondosan kimért hozzávalókat, de az arányok is számítanak, hogy mit hány foknál raknak bele, hogy hogyan vannak összekeverve a szárazanyagok. Nagyon sokban függ a fagyi minősége a tejtől. Ha érzem, hogy a tej nem olyan minőségű, amilyennek lennie kellene, akkor aznap több gyümölcsfagyit készítünk” – avat be a tulajdonosnő. 

Különleges ízek

Jó pár egyedi ízkombináció szerepel a kínálatban. „A bazsalikomos citrom például teljesen spontán alakult: bejött egy barátom a piacról, a kosarában volt egy nagy csokor bazsalikom, s az illata miatt gondoltam, miért ne tegyük bele az épp készülő citromfagyiba?” – mesél Niki. A másik bestseller a levendulás fehércsoki.

„Eleinte provance-ból hoztuk hozzá a levendulaolajat, aztán megtudtam, hogy a tihanyi levendulaolaj olyan, hogy sok parfümkészítő is azt vásárolja, mert olyan a mikroklíma ott, hogy még jobb, mint a provance-i” – mondja. Mindig találnak ki új ízeket, de van, hogy megijednek tőle a vendégek.

Csináltak már spárgából, meg cukorborsóból is, ami kókusztejben főtt, mentával. Amikor virágzik az akác, akkor készítenek akácvirágosat is, de ez például szezonális, nem kapható egész évben. Jelenleg kapható olivafagyi is, kóstolókra járnak megtalálni a legkiválóbb olajat. Az sem ugyanaz mindig, hiszen az olivának is, mint a bornak, évjárattól, napsütéstől függően más az íze.

Keresik a homoktövist is, a Gelarto Rosában meggyel párosítják. De volt már karak chai – egy közel-keleti fekete tea – gyömbérrel, kardamommal és tejjel. Az idei nyár újdonsága a gránátalma fagyi lesz. De a kínálatban található még: chilis csoki, sós-borsos oliva, eper, mangó, levendulás fehércsoki, bazsalikomos citrom, vanília, pisztácia, sós vajkaramella. Tölcsért a rózsakészítés miatt nem tudnak házilag sütni.

A fagyikban nincsen semmilyen színezék, teljesen natúrak. Szeretnek koncepciókat, tematikát gyártani: például anyák napjára rengeteg virágból készült fagylaltot készítenek, hibiszkusszal, narancsvízzel, rózsavízzel, virágokkal. Voltak csak magokból készült, vagy épp csak zöld színű, vagy csak csokis fagyik. Téli kínálatuk is van, mely saját készítésű süteményekből, bonbonokból, macaronokból áll. „Műhelymunka az egész, alig van köztünk vendéglátós, mindenki kedvtelésből kezdte el csinálni” - mondja Niki.

Furótűzként terjedő siker

ó bornak, jó fagyinak nem kell a cégér
gelartobAz elején túl drágának találták hirdeti magukat, de ma már van Facebook, Twitter, s hát jó a lokáció is a Bazilika mellett. Az olyan ajánló cikkek pedig, mint a Washington Postban, vagy a Trip Advisorban megjelentek, a tengerentúlról érkező vendégeik számát is növelték. Korábban rendezvényekre is kitelepültek, de most már csak ebben az üzletben dolgoznak maximális kapacitással. Emellett a Qatar Airways business osztályán utazók is fogyaszthatnak rózsafagyit, és a Fly Emirates-szel is készül az együttműködés.
A Gelarto Rosa előtt van, hogy harminc percet állnak sorba egy fagyiért, ezért szeretnének erre a nyárra nyitni egy kisebb helyet a közelben, azzal a nem titkolt céllal, hogy a magyar vevőket oda átcsábítsák. Láncot viszont nem szeretnének nyitni, mert fontosnak tartják, hogy ne legyen minden utcasarkon egy ilyen fagyis, hanem ez legyen "A Fagyizó".
„Vannak megindító történetek is, például vidéki nénikék és bácsikák, akik olvastak valahol az üzletről, és felkerekedtek, hogy megkeressenek minket. Egy reggel pedig éppen nyitottam, amikor egy fiatal lány újságolta az üzlet előtt, hogy éppen az El Camino-ról érkezett, s a mi fagylaltunk hiányzott neki a legjobban: rózsafagyival kezdte az első budapesti reggelét” – mesél a sikerekről Szökrön Niki.
Különleges fagylaltjuk népszerűségének elmondása szerint három fő oka van: a fagyi finom és szép, a kiszolgálás pedig tényleg kedves. E sorok íróját is megkínálták, s valóban: a mangó és a hozzá ajánlott eper, krém formájú tömény gyümölcsként hatott.

A redkívül sok törődéssel és kreativítással készült fagyi szinte önmagát reklámozza - jelent már meg cikk róla a Washington Postban, illetve a Trip Advisorban is megjelentek, aminek köszönhetően számos külföldi vendégre tehettke szert. Korábban rendezvényekre is kitelepültek, de manapság az üzletük forgalma kimeríti kapacitásukat. A Qatar Airways légitársaság utazóinak is készítenek rózsafagyit, továbbá a Fly Emirates-szel is készül az együttműködés.

A Gelarto Rosa előtt van, hogy több tíz percet állnak sorba egy fagyiért, így tervbe került egy kisebb hely nyitása is a közelben, azzal a nem titkolt céllal, hogy a magyar vevőket oda átcsábítsák. Láncot viszont nem szeretnének nyitni, mert fontosnak tartják, hogy ne legyen minden utcasarkon egy ilyen fagyis, hanem ez legyen "A Fagyizó".

Amennyiben ön is kíváncsi a Gelarto Rosa fagyijára, a Szent István Bazilika tövénél megkostólhatják különlegességeiket!

 A cukrászda honlapját itt találják!

 

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM

-->