Kosár

Kosár

Tippek az ideális cukrászdai dizájnhoz

2014-11-28 11:12:28

Tanácsok a modern, egyedi és hangulatos cukrászdai légkör megvalósításához.

Egy cukrászdánál  lényeges a design, ami ma már nem csupán az enteriőrben, hanem jóval összetettebben is megvalósulhat. A design cukrászdák nem csak új ízeket, de új stílust - ízlésvilágot is meghonosítottak itthon.

Ahhoz, hogy kerek élményt kapjunk, nagymértékben hozzájárulhat a berendezés is. Az ízeknél kezdődik minden, azonban a hangulatot és az élményt nagyban befolyásolja az, hogy milyen környezetben is rendeljük meg, vagy fogyasztjuk el az édességeket. A design cukrászdák erre az összetett élményre alapoznak, és nem bíznak semmit a véletlenre: a süteményeknek és a berendezésnek egyre inkább passzolniuk kell egymáshoz.

Futurisztikus flódnik

„A design három területen tud megjelenni: a termékben, az enteriőrben és a kommunikációban. Mi mindhárom területen ezt érvényesítjük, és mindhárom területhez a designon keresztül nyúlunk hozzá, ha úgy tetszik, egyfajta formatervezési érzékenységgel, ezért hívjuk magunkat design cukrászatnak” – mondja Horváth Eszter a SUGAR! tulajdonosnője. Üzletük talán az első helyet foglalja el a cukrászda-paletta progresszív oldalán: úgy ötvözi a futurisztikus berendezést és a cukormázas édességet, hogy nem lehet nem beleszeretni a helybe. A design süteményeket egyedileg tervezik, sokszor iparművész készít kiöntő formát hozzá, melybe aztán többféle textúrát és ízt varázsolnak. A sütemények minden évben, kollekcióváltáskor lecserélődnek, hogy a legújabb trendeknek megfelelő ízekkel és technikákkal újakat mutathassanak be. Kommunikációban mindezt egy új sztorival újrafésült arculattal, fali matricákkal, új étlappal, itallappal, és minden évben egy teljesen új életérzéssel mutatják be a vendégeknek, melyek tervezéséhez sokszor művészeket, más művészeti vagy alkalmazott művészeti ágakban dolgozó szakemberek segítségét hívják. Enteriőrben pedig mindezt design székek és lámpák közt, egyedileg tervezett szétfolyós asztalnál, vagy egy nyalókaszéken ülve ehetik meg.

 

 

Coran és látványüzem

Persze állhat egy enteriőr a design, de a funkcionalitás szolgálatában is. „A Wiener Szalon megjelenésében eltér más cukrászdáktól, mivel kialakításakor modern tiszta vonalakat szerettünk volna alkalmazni fagylalt szalonunk megálmodásakor. Célunk a letisztult design és egy modern környezet kialakítása volt” – mondja el Göndöcs Nicholas a helytulajdonosa a célokról. Szalonjukban a termékek hangsúlyos megjelenítése került középpontba. Mint a tulajdonos elmondta, a kialakításkor részletes tervezést igényelt a világítások és pultok elhelyezkedésének megtervezése. A vitrinek elhelyezkedése, mérete és kialakítása a fagylaltok és sütemények prezentáláshoz lett tervezve. „A kiszolgáló tér mellett a hátsó látványüzemünk megalkotásakor is fő szempont volt a könnyen tisztántartható felületek mind a padlózat, mind a munkalapok tekintetében” – mondta el a Wiener szalon tulajdonosa. „Tartós, minőségi anyagokat használtunk.

Látványüzemünk kialakításának fő célja az volt, hogy a hozzánk betérő vendégek betekinthessenek munkálatainkba, hiszen minden termékünk - legyen szó fagylaltról, fánkról, kézműves süteményről -, mind-mind helyben készül frissen. Szerettük volna megmutatni, hogyan dolgozunk, hogy vendégeink lássák, számunkra a higiénia kiemelkedően fontos, továbbá betekintéstnyerhetnek termékeink elkészítésébe” – mesél a berendezés praktikumáról Göndöcs Nicholas.

„A különleges anyagok tekintetében bárpultjaink egyedi méretek alapján coranból készültek, ami tartós, nem karcolódik, könnyen tisztítható, és higiéniailag a legmegfelelőbb választás. Cukrászati gépeink mindegyike professzionális berendezés. A kiszolgáló edények, poharak tekintetében is a letisztultságot követtük. A vendégtér kialakításakor nagy tükörfelületeket használtunk a tér tágítására. Bútoraink minőségi olasz darabok: a modern és klasszikus párosítás darabjai. Székeink egyediek, és különlegesen strapabíróak, az egyensúlyt megtartva elegáns és modern kárpitok egyvelege” – mondja a koncepcióról. „Ha általánosságban kellene meghatároznunk a sláger-bútorzatot, akkor kiemelném az egyben klasszikus, de "vagányabb" darabokat. Megfigyelhető az elmúlt években az ipari, loft és vintage stílusok keveredése akár egy projekt keretén belül is. Jellemző a látványos anyagok és színek használata klasszikus bútorok esetében, amire nagyon jó példát szolgáltat a Wiener Szalon esetében is használt kárpitok, anyagok használata” – mondta el Balogh Mónika a tervező cég, a Basic Collection marketing managere. A szakember szerint fontos nemcsak egy cukrászda, hanem bármilyen vendéglátóegység tervezésekor a fix és mobil bútorok helyének, kialakításának pontos, részletes megtervezése. Emellett pedig kiemelte a pultok, gépek, vitrinek elhelyezésének fontosságát. Mint elmondta, a design és látványos enteriőr-kialakítás a látvány és kényelem mellett az értékesítést is nagymértékben befolyásolja.

Rendhagyó koncepciók

„Az enteriőr és a desszertek stílusának harmóniája elengedhetetlen” – ezt már Rubin Eszter enteriőrtervező és cukrász mondja. A tervező-cukrász többször tervezett és készített desszerteket belsőépítészeti kiállításra, festményekhez, vagy akár üvegmozaikból készült térelemekhez.

„Egy cukrászda berendezése mindenképpen legyen funkcionálisan jól megtervezett és ergonomikus, emellett lényeges szempont, hogy kielégítse a bennünk élő örök emberi vágyat a szépre. Egyre nagyobb igény van a hívogató, otthonos, hagyományos süteményeket készítő kis cukrászdákra, amelyek a környékbeliek igényeire specializálódnak, nem feltétlenül az egész várost akarják elkápráztatni. Jó látni, hogy egyre több ilyen neighbourhood cukrászda nyílik Budapesten” - mondta el Rubin Eszter.

„A SUGAR!-t teljesen más koncepcióval képzeltük el Lábady Gergely üzlettársammal - aki egyben a hely ügyvezetője is – mint amit eddig bárhol láttunk. Először is a fiataloknak szól, akik a legnyitottabb és legbefogadóbb közönség, emellett koncepcionálisan nincs sós, csak édesség - ahogy a neve is mutatja. Minden, ami édesség” – mesél a SUGAR!-ról Horváth Eszter. Egy olyan életérzést szerettek volna a cukrászdával létrehozni, ahol jó lenni, ahová bejön azért is az ember, ha valami különlegességre vágyik, vagy épp megy egy születésnapra és vásárolni szeretne valami olyan dolgot, amit máshol nem kap meg.

Minden évben egy adott téma köré terveznek egy sütemény kollekciót. Ez jelenleg CandyLand, melyben a főszereplővel, Bobbal kell teljesítenünk egy számítógépes képzeletbeli pályát CandyLandben, és végig kell ennünk az összes süteményt. A design sütemények nem tucat édességek: mind formájukban, mind összetételükben különlegesek. Mint megtudtuk, találhatunk itt gránátalmás epres csokikrémet, kakaóbabos csokis keksszel, vagy épp táblás csokinak kinéző bergamot citrusos-limeos-citromfüves fehércsokis tejszínkrémet krokant pralinéval és shortbread keksszel. A 16-18 féle design sütemény mellett széles macaron kínálat is van, valamint 6-8 féle folyamatosan változó házi pite is. Emellett hatféle tejberizs, nyolcféle szósszal és rászóróval, 20-féle fagylalt, fagylaltkelyhek, smoothiek, fagyi shakek mellett goffrit és óriás palacsintát is árulnak.

A kínálat olyan változatos, mint a berendezés. „Azt gondolom, hogy egy szűk kör követi itthon a trendeket, de csupán a saját adaptációjában, saját ízlésével vegyítve” – kommentálja a hazai cukrászatot és designt Horváth Eszter, és hozzáteszi azt is: „A cukrászati trend kialakulása nálunk még nagyon gyerekcipőben jár. A legnagyobbak, a vezető cukrászatok diktálják a trendeket, aszerint, hogy ők hogyan kommunikálják az újításokat, frissítéseket. Franciaországban a napilapok külön mellékletben foglalkoznaka divattal, gasztronómiával és a cukrászattal, mint a napi élet legtermészetesebb hozzávalójával. Az emberek nyitottak az újdonságokra és érdekli őket, hírszámba megy, ha egy elismertebb cukrász új süteménnyel rukkol elő. Amíg itt tartunk, és a szakma krémje nem nyit a modern cukrászat felé, addig nem beszélhetünk szerintem hazai cukrászati trendekről.”


A cikket a cukron.hu -tól vettük át.

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. További információ: Süti (cookie) tájékoztatóAdatkezelési tájékoztató

ENGEDÉLYEZEM   NEM ENGEDÉLYEZEM

-->